2011.
május
26. 14:37

Vigyázat bosszantó! - A legjobb lakhelyek nyugdíjasoknak

Címkék:
Fülöp-szigetek A Forbes idén is elkészítette nyugdíjaslistáját, azokat a helyeket értékelte, ahová szerintük a legjobb költözni a munkával felhagyóknak, akiknek már csak a havi fixet kell élvezniük. Viszonylag magas fixet, természetesen.

A Forbes idén is elkészítette nyugdíjaslistáját, azokat a helyeket értékelte, ahová szerintük a legjobb költözni a munkával felhagyóknak, akiknek már csak a havi fixet kell élvezniük. Viszonylag magas fixet, természetesen.
Ahogy az osztrák és a német nyugdíjasok előszeretettel költöznek Magyarországra a nyugdíjuk felértékelődésére számítva, úgy ez a folyamat globálisan is megfigyelhető. Előfordul, hogy valaki mindig is az óceánpartra vágyott, de a sok munka miatt nem volt ideje annyit utazni, mint szeretett volna. És mielőtt elhessegetné magától a maláj bungalóba költözés gondolatát, érdemes utánanéznie az ottani körülményeknek, mert előfordul, hogy jobban jár, ha egy földi paradicsomban tölti ezeket az éveket.

Az ajánlott helyekből készül minden évben egy Forbes-lista, idén több szempontból különbözik a tavalyitól. Például visszakerült rá Mexikó, ami tavaly a drogháborúk és az ingatag közbiztonság miatt nem volt ajánlott úti cél. Mivel a napokban hallottunk arról, hogy a drogkartellek felfegyverzett páncélkocsikat építenek, az országban uralkodó általános helyzetről meglehet a véleményünk, ugyanakkor bizonyos részekre bátran lehet utazni a Forbes szerint. Ilyen a Chapala-tó, Merida és San Miguel de Allende.

Malajzia szintén egy visszatérő a listán, a délkelet-ázsiai ország az olcsó megélhetés, a különféle kultúrák keveredése és természetesen a remek strandok miatt ajánlott. Egészségügyi ellátási okok miatt a nyugdíjasoknak inkább az 1,6 millió lakosú Kuala Lumpur melletti letelepedés javasolt.

A 15-ös listára újak is érkeztek, ilyen Costa Rica, Horvátország, Csehország, Nicaragua, Portugália és a Fülöp-szigetek. Ecuador, Málta, Új-Zéland, a Dél-Afrikai Köztársaság és Uruguay kiesett. Kanada, Franciaország, Olaszország és Spanyolország állandó versenyzők.

A lista készítése során az általános költségeket, a közbiztonságot, a kulturális életet, az adórendszert, a bürokrácia bonyolultságát, a kórházak helyzetét és az időjárást vizsgálták. Az egészségügyi ellátás az egyesült államokbeli lap szerint csaknem mindenhol zsebből kifizethető, nyilván a saját országukban szokásos árakhoz képest.

Ausztrália

Óceánpartok és angol nyelv az előnyök között. Az ország ráadásul bátorítja a külföldi nyugdíjasokat a betelepülésre, ha megvan a szükséges jövedelmük és vagyonuk nagysága. Hátránya, hogy nagyjából mindenhonnan messze van.

Kanada

Inkább csak az egyesült államokbelieknek előny, hogy közel van, és az angol az egyik hivatalos nyelv, valamint az egészségügyi biztosítási rendszer kompatibilis a szomszédos országéval. A városoktól távol az árak mérsékeltebbek, de vigyázat, a telek nagyon hidegek.

Costa Rica

Stabil politikai helyzet, gyönyörű tengerpartok, alacsony árak.

Horvátország

A magyar turistáknak nem kell bemutatni a Jugoszlávia összeomlása és a polgárháború maradványaira nőtt, turizmust maximálisan kihasználó országot. A Forbes térképére csak akkor került rá, amikor az Institute for Economics & Peace magasabbra értékelte a tengerparti állam stabilitását és biztonságát, mint az Egyesült Államokét.

Csehország

Prága a térség egyik legszebb városa, de oda költözni tartósan nem egyszerű az egyesült államokbeli nyugdíjasoknak, ők leginkább turistavízummal tartózkodnak az országban.

Franciaország

Nagy éttermek, jó egészségügyi ellátás, gyönyörű látnivalók. A nyugdíjasoknak kedvezményes adózás. Párizs drága, de vidéken elviselhetőek az árak.

Írország

Írország Nyugat-Európa legszegényebb országából a legsikeresebbé vált, gaazdasági stagnálást hatalmas ívű növekedés követte. Az árak alacsonyak.

Olaszország

Mediterrán éghajlat, hatalmas borok. A betegellátás megfelelő, a nagyvárosokat elkerülve a megélhetés sem drága.

Mexikó

Irány a Chapala-tó, Merida és San Miguel de Allende. A drogkartellek háborús övezeteit érdemes elkerülni. Ez az ország is inkább az Egyesül Államok nyugdíjasainak lehet megfelelő cél.

Malajzia

A nyugdíjasoknak szinte kötelező Kuala Lumpur mellett maradniuk a betegellátás miatt. Az ország viszont lélegzetelállító.

Nicaragua

Nincs többé polgárháború és kommunista kormány, vannak viszont ultraalacsony árak. Nincs adózás a külföldi jövedelemre, a nyugdíjasokat pedig tárt karokkal várják.

Panama

Ismét inkább az amerikai nyugdíjasok célja lehet, az Egyesült Államok közelsége és a dolláralapú gazdaság ott csengenek csak csábítóan.

Fülöp-szigetek

Aki olcsó, trópusi szigeten eltöltött éveket választana, annak a Fülöp-szigetek a legjobb választás. Nem sokat kérdeznek a betelepülő nyugdíjasoktól azon kívül, van-e nyugdíja. Egy manillai, minden igényt kielégítő apartman havi 144 ezer forintért bérelhető.

Portugália

Alacsony árak, lassú életvitel, szuper konyha és egy hosszú-hosszú óceánpart. Az egészségügyi ellátás színvonala korábban szegényes volt, de mára már ez a probléma is megoldódott.

Spanyolország

Európa Floridája - így emlegetik az egyesült államokbeliek - csak olcsóbb és még egzotikusabb.

Forrás: Deluxe.hu

Vissza
2010.
december
13. 18:36

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket

Az öregedő társadalom is kínál kiváló üzleti lehetőségeket A fejlett nyugati társadalmak egyre nagyobb mértékű elöregedésében rejlő üzleti lehetőségekre már eddig is sok befektetési szakember felhívta a figyelmet, korábban elsősorban gyógyszerrészvények vásárlását javasolták ennek kapcsán.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART