2012.
január
20. 18:01

Vigyázat, fogyasztói csoport!

termékkosár Január elsejével módosult a fogyasztóvédelmi törvény, így tilos fogyasztói csoportokat szervezni; a változás óta kötött ilyen szerződések jogilag semmisek - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE).

Az egyesület emlékeztet arra, hogy 2012. január elsején lépett hatályba a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítása, amely alapján 2014. január elsejéig tilos fogyasztói csoportokat szervezni. Ugyanakkor még mindig számos olyan hirdetéssel találkozhat a fogyasztó (elsősorban ingyenesen hozzáférhető sajtóanyagokban), amelyeknek tárgya valamilyen hitelfelvétellel vagy kölcsönnyújtással kapcsolatos felhívás. Ezek a reklámok kedvező havi törlesztő részletek melletti gyors és költségmentes pénzfelvételi lehetőségre utalnak, melyet igénybe vehet akár nyugdíjas vagy BAR-listás is.

A FOE hangsúlyozza, hogy idéntől ha a fogyasztó ilyen tartalmú szerződést köt, az jogszabályba ütközik, jogilag semmis, az illetékes bíróság előtt megtámadható.
Az ilyen szerződésből így jogok és kötelezettségek nem keletkeznek, a fogyasztót tehát a benne vállalt havi törlesztő részletek nem terhelik, de az általa már teljesített pénzbefizetéseket a vállalkozás köteles visszafizetni - áll a közleményben.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az ezeket a szerződéseket megkötő cégek általában korlátolt felelősségű társaságok, amelyekkel szemben egy esetleges végrehajtási eljárás kimenetele hosszadalmas és eredménye bizonytalan. Ezért azt javasolják a fogyasztóknak, ha ilyen felhívással vagy reklámmal találkoznak, tegyenek bejelentést a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART