2012.
január
29. 21:37

Vigyázat! Itt az idei tél leghidegebb időszaka!

Címkék:
Fagyos kerítés A jövő héten az idei tél eddigi leghidegebb időszakára számíthatunk. Több helyen is lesz - 15 fok alatti hőmérséklet! Hiába lesz nappal sok a napsütés, a rideg éjszakák után napközben is jóval fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Hétfő estig kelet felől fokozatosan csökken a felhőzet, illetve kiderül az ég. Estére várhatóan már csak a Dunántúl nyugati és déli részén marad a borongós idő. Helyenként hószállingózás, kisebb havazás előfordul. hétfőn az Alpokalján még lehetnek erősen felhős területek. Másutt derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, csapadék nem várható. A keleti, északkeleti szél az Alföld északi felén gyakran megélénkül, helyenként kissé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -11 fok között alakul, de a havas keleti, északkeleti tájakon -14 fok körül valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn +2 és -3 fok között várható.

Az időjárási helyzet Európában:

Északkelet-Európa feletti - 1060 hPa-os - középponttal hatalmas kiterjedésű anticiklon található. A magasnyomás egészen a Balkán-félszigetig, illetve a Brit-szigeteken túl az Atlanti-óceán fölé nyúlik, közrefogva egy, a Földközi-tenger nyugati medencéjében töltődő ciklont. A légörvény területén sok a felhő, az Alpok és a Pireneusok vidékén többfelé hull csapadék, síkvidéken eső, a hegyekben hó. Az anticiklon déli peremén is jobbára felhős az ég, északabbra viszont nagyrészt derült, száraz az idő. Északkelet-Európában nagyon hideg levegő halmozódott fel, a Balti- és a Fekete-tenger közti területen és az Ural előterében a hőmérséklet csúcsértéke általában -10 és -18 fok között alakul. A Mediterráneumban ugyanakkor 8, 14 fok a jellemző.

A Kárpát-medence fölé kelet felől egyre szárazabb levegő áramlik, ezért hétfőn már országszerte napos idő ígérkezik.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART