2011.
szeptember
18. 07:44

Vigyázat! Sörösdobozzal is nyitják a zárakat

Címkék:
zárnyitás Lehet-e bankkártyával ajtót nyitni, ahogy az amerikai filmekben láttuk? Mennyit ér egy ötszáz forintos lakat? A Hacktivity hackerkonferencián is előadó, a betörők helyett a rendőröket segítő hobbista zárnyitókkal beszélgettünk. Leglátványosabb trükkjeiket videón mutatják be.

Az olcsó lakatnak bármelyik erősebb fémlap a kulcsa lehet, a biciklizárakon és poggyászokon használt számkombinációs lakatot pedig már egy sörösdobozból kivágott fémdarabbal is ki lehet nyitni. A profi zárszakértőt még a bilincs sem állítja meg, egy hajcsattal vagy drótdarabbal három másodperc alatt ki tudja magát szabadítani. A becsapódott ajtót pedig valóban ki lehet nyitni bankkártyával, de egy üdítős üvegből kivágott műanyagdarab még jobb eszköz rá.

Magyarországon is vannak úgynevezett zárnyitók, akik saját blogjukon osztják meg újabb győzelmeiket, a beszerzett vagy otthon a műhelyben elkészített eszközök fotóit, de már a rendőrségnek is tartottak bemutatót. Két zárnyitóval, Zánthó Csabával és Subecz Ákossal beszélgettünk, miközben megmutatták, hogy az olcsó lakatok kinyitását két perc alatt meg lehet tanulni.

A rövid kotorászás után elbukó zárakat figyelve könnyű azt érezni, hogy a zárak finomnyitása valami titkos, elvont dolog. Az érzés azonban csal, ha magyarul nincs is szakirodalma a zárnyitásnak, az interneten teljesen legálisan lehet vásárolni a témával foglalkozó szakkönyveket. Ezek egyikét például a kiberbűnügyekről gyakran nyilatkozó Matt Blaze, amit a Pennsylvaniai Egyetem egyik informatikaprofesszora írta, ami jól jelzi, hogy a téma nem csak a potenciális betörők számára érdekes, hanem a biztonsági eszközök fejlesztését is elősegítheti.

Nem adnak ötletet a betörőknek

Hiába tűnik veszélyesnek a zárak finomnyitásával foglalkozó amatőrök ténykedése, nem ők adnak ötletet a betörőknek - hangsúlyozták az [origo]-nak a magyar zárnyitók. Szerintük a magyar betörések többségét ugyanis egyszerű pajszerrel követik el, ha pedig nem az ajtót feszítik fel, akkor a zárt fúrják ki, tehát nem aprólékos módszerekkel, hanem inkább erővel dolgoznak az elkövetők. A bűnözőknek ugyanis olyan módszerekre van szükségük, amelyek gyorsan működnek, az pedig nem érdekli őket, hogy működésüknek marad-e nyoma az ajtón.

A finomnyitással foglalkozó megszállottak szerint tevékenységükkel többen szereznek tudomást az értékeiket védő zárak tökéletlenségéről. Olyan hibák ezek, amelyeket a lakatosok, a gyártók - és esetleg már a betörők is - ismernek, és csak a zár cseréjével kivédhetők. A titkolózáson, a hibák be nem ismerésén alapuló biztonsági modellel az informatikai biztonság már nagyrészt leszámolt, a finomnyitók elérhetik, hogy az értékeket védő zárakban se vakon kelljen megbízni.

Olcsók, de sokszor tiltottak a szerszámok

A zárnyitók az erőszakos módszerek helyett a zárban található csapok egyesével tartó lenyomásával, megrezgetésével, megpiszkálásával nyitják ki a betéteket. A művelethez rendkívül finom érzékek kellenek: az egyszerűbb zárakban is legalább öt csap van, amelyeket egyesével, záranként eltérő sorrendben kell leültetni. A zárak ugyan nem csak attól biztoságosak, hogy minél több csapot zsúfolt beléjük a gyártó, ám azt könnyű elképzelni, hogy egy tíz csapos biztonsági zár minden védelmét mennyire nehéz kiiktatni. A zárnyitás az olcsóbb technikai sportok közé tartozik, Subecz Ákos szerint húszezer forintból már olyan készletet lehet összeszedni, amivel akár egy évig is boldogan nyitogathat zárakat. Újabb, különleges eszközök csak a speciális zárakhoz kellenek. Az eszközöket ráadásul házilag is le lehet gyártani. Bimetál fűrészlap, rugóacél, az ablaktörlőlapát merevítőszála vagy vékony acélpánt kell csak hozzá, köszörű és határtalan türelem.

Aki gyári készlettel akar nekivágni a nyitogatásnak, annak uniós országból érdemes szerszámokat rendelnie. Az EU-n kívülről - például az Egyesült Államokból vagy Kínából - való rendeléssel nem érdemes próbálkozni, a magyar szabályozás szigorúsága miatt elvben akár börtönbüntetésre is ítélhetik, aki zárnyitó eszközöket hoz be az országba. Ha a készlet megvan, már csak arra kell ügyelnie a hobbilakatosnak, hogy soha ne vigye magával nyilvános helyre, mert a zárszerkezetek illegális kinyitására vagy feltörésére szolgáló eszközök Magyarországon a közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek minősülnek, aki ilyesmit birtokol, az pedig pénzbüntetéssel sújtható. Igaz, a blogoló zárnyitók egyike főállásban is ajtók kinyitásával foglalkozik, ezért tudja magával hordozni a felszerelést.

Súlyos gyűjtőszenvedéllyel párosul

A több tolltartót megtöltő nyitópiszkák viszont csak az eszköztár felét adják. A finomnyitás gyakorlásához zárak tucatjaira van szükség. Zánthó Csaba táskáját megemelni is alig bírtuk, pedig csak azokat a zárakat hozta magával, amelyeket a hackerkonferencián be akar mutatni - azt csak egy elejtett félmondatából tudjuk meg, hogy van otthon néhány széfje is. A bolti beszerzés mellett a zárnyitók a lakatos ismerősöktől szerezhetnek még eltört vagy félig megfúrt betéteket, autózárakért pedig a bontókba járnak.

A zárak megszállottja ráadául nem csak egy példányt szerez be a zárakból: még az azonos szériába tartozó betétek különböző példányai is különböző nehézséget képviselnek, így a sorozat megismeréséhez nem elég egy zárbetét. A gyűjtemény előbb csak egy táskát tölt meg, de könnyen ellepheti a lakást.

Élesben egyébként valószínűleg még akkor sem láthatunk finomnyitást, ha a kulcscsomónk elhagyása után hivatásos zárszerelőt hívunk lakásajtónkhoz. A bizonytalan, esetenként pár perc alatt működő, más záraknál akár hosszú órákat is igénybe vevő procedúra helyett az időre dolgozó mester inkább megfúrni vagy eltörni szokta a zárat. A módszer ugyan nem roncsolásmentes, az eltört betétet biztosan cserélni kell, ám előre lehet tudni, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe.

Tudnak újat mutatni a rendőröknek is

Bár a hobbiként űzött zárnyitás a századelő krimijeinek úri betörőit, illetve a James Bond filmek ajtónyitásait idézik, a csapatnak nincsenek rossz élményei a rendőrséggel: például a mohácsi rendőrkapitányságon már tartott bemutatót a páros. A kinyitott zárakkal és feltört ajtókkal gyakran szembesülő rendőrök arról hallhattak a zárnyitóktól, hogy a speciális eszközök nyomát egyszerű felismerni a betéten.

A zárnyitók remélik, hogy nem ez volt az utolsó előadásuk rendőrök előtt. Úgy érzik, tudnak olyat mondani a hatóságoknak, amely hatékonyabbá teszi a munkájukat. Közben pedig az el nem ismert, és joghézagok közepette létező hobbijuknak is szerezhetnek néhány támogatót.

Csak a szomszédénál kell jobb zárat venni

Elég egy-két zár finomnyitását megnézni ahhoz, hogy az embert félelem fogja el. Rögtön felvetődik a kérdés, hogy valóban olyasmi zárat láttam a bejárati ajtóban, mint ami itt tíz másodperc alatt adta meg magát? Zánthó Csaba szerint azonban elég, ha az embernek jobb - és bonyolultabbnak tűnő - zárja van az ajtón, mint a szomszédnak. A könnyebb ellenállást választó, minél gyorsabb sikerre vágyó betörők ellen ez is megteszi. A magyar lakásokat védő zárak átlagos minőségéről nincsenek jó véleménnyel a zárnyitók, egy jobban megválasztott négyezer forintos zárral már nem mi leszünk a legkönnyebb célpont.

Igazi nyugalmat viszont az hozhat, ha jó, befeszíthetetlen ajtó, fúrásvédett pajzs és mögötte egy jó zárbetét védi a lakást. Nincs értelme harminc-negyvenezer forintos csodazárat venni, ha a verandán már üveges ajtó van - mondta Subecz Ákos. Végül azt is meg kell gondolni - javasolják a zárnyitók - hogy milyen értéket védünk milyen értékű biztonsági berendezésekkel. Néhány százezer forintnyi berendezés - tévé, dvd-lejátszó - megvédésére nem érdemes milliókat költeni.

A finomnyitás hobbijának elterjedése azzal is járhat, hogy többen szereznek tudomást az értékeiket védő zárak tökéletlenségéről. Olyan hibák ezek, amelyeket a lakatosok, a gyártók - és esetleg már a betörők is - ismernek, és amelyeket csak a zár cseréjével lehet kivédeni. A hibák be nem ismerésén és titkolózáson alapuló biztonsági modellel az informatikai biztonság már nagyrészt leszámolt, a finomnyitók elérheti, hogy az értékeinket védő zárakban se vakon kelljen megbíznunk.

Forrás: origo.hu a videó megtekintéséhez másolja a keresőjébe a következő címet: http://www.origo.hu/techbazis/20110917-kulcs-helyett-sorosdobozt-hasznalnak-a-zarnyitok.html

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART