2012.
július
06. 08:56

Visszajön majd a 13. 14. havi nyugdíj Portugáliában?

Címkék:
bíró Alkotmányellenes a közalkalmazottak 13. és 14. havi bérének, valamint a 13. és 14. havi nyugdíjnak az eltörlése a portugál alkotmánybíróság csütörtöki döntése szerint. Ezeket a megszorító intézkedéseket a nemzetközi pénzügyi segélycsomagért cserébe vezette be az ország.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint ezek a megvonások "sértik az egyenlőség elvét", mert "olyan áldozatot követelnek a közalkalmazottaktól és a nyugdíjasoktól, amelyet a többi állampolgártól nem". Mégis a testület szerint ezeknek az intézkedéseknek az idén még érvényben kell maradniuk, mert "ha már most érvényesítenék az alkotmánybírósági határozatot, akkor az veszélybe sodorná a költségvetés idei hiánycélját".

Portugália az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól 2011 májusában kapott 78 milliárd eurós segélycsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetési hiányt 4,5 százalékosra, a jövő évit pedig 3 százalékosra csökkenti le. Ennek teljesítése érdekében a jobbközép kormány nagyon szigorú megszorításokat tartalmazó költségvetési tervet fogadott el 2012-re. Ennek keretében törölték el a 13. és 14. havi fizetést, illetve nyugdíjat azon közalkalmazottak és nyugdíjasok esetében, akik több mint ezer eurót kapnak havonta. Ez utóbbi intézkedéseket a baloldali ellenzék támadta meg januárban az alkotmánybíróságon.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART