2012.
július
25. 15:38

Visszaküldenék dolgozni a nyugdíjasokat

Címkék:
emagyar3 A jövőben elkerülhetetlenné válik, hogy a 65 év felettiek közül is minél több embert a "munka világában tartsanak" - állítja az egyik gazdaságkutató intézet.

Magyarországon - de az európai országok többségében is - az utóbbi évtizedek egyik legfajsúlyosabb társadalmi problémájaként jelenik meg a nyugdíjrendszer fenntarthatósága. A társadalmi öregedés, azaz az idősebb lakosság arányának növekedése, valamint a hazánkat különösen sújtó alacsony foglalkoztatás súlyos terheket rónak a nagy ellátórendszerekre, azon belül is a nyugdíjrendszerre. 2011 elején 2 millió 921 ezren részesültek nyugdíjban, járadékban vagy nyugdíjszerű rendszeres ellátásban - olvashatjuk az Iránytű Politikai és Gazdaságkutató Intézet Demográfiai Portré 2012 című kötetében, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett.

Átlagosan 86 ezer forint volt az ellátás

2010-ben a nyugdíjkiadások a GDP-nek megközelítően 11 százalékát tették ki, ez 3043,8 milliárd forint kiadást jelentett. Az egy ellátottra jutó átlagos havi ellátás 86 ezer forint volt, amely az adott évre jellemző átlagos nettó keresetnek a 65 százaléka. Ez az arány európai viszonylatban magas. Magyarországon 2007 óta már több a 60 évnél idősebb ember, mint a 20 év alatti fiatal, 2030-ig a népesség száma félmillió fővel csökken, a legalább 60 évesek aránya pedig a teljes népességen belül megközelíti majd a 30 százalékot.

Az Iránytű Intézet szerint bár a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelése megtörtént, ám ez önmagában nem kezeli a következő évtizedek problémáit. Az egyre növekvő számú nyugdíjas korú társadalmi réteget egy olyan munkaképes korú korosztálynak kell majd eltartania, amely a következő években mind számában, mind arányaiban szűkülni fog (ez az összes OECD-országra igaz), ráadásul olyan országban, amely az unió egyik legrosszabb foglalkoztatási, aktivitási arányával rendelkezik.

A kutatók szerint elkerülhetetlenné válik idővel az időskorúak legnagyobb arányának a munka világában tartása, hiszen jelenleg csak a 65 éven felüliek tizede dolgozik. Noha abban szinte mindenki egyetért, hogy a jelenlegi szisztéma hosszú távon fenntarthatatlan, ráadásul igazságtalan helyzetet konzervál, arról a szakmában és a politikában is megoszlanak a vélemények, hogy a gyermekvállalás ösztönzésének célját mennyiben az adó- és a nyugdíjrendszeren keresztül kell előmozdítani - szerepel az elemzésben.

Nem sért jogokat

A gyermekvállalás nyugdíjrendszeren keresztüli ösztönzése túlmutat a hagyományos, biztosítási jogviszonyból eredő kereteken, ráadásul számos nehézséggel is jár. Kérdéses, hogy miként képes kezelni a család tényleges és jogi értelmezése közötti esetleges feszültségeket vagy a meddőség kérdését, holott a társadalomban megtapasztalható tendenciák ezt szükségessé tennék - tették hozzá.

Az elemző intézet úgy látja, a tervezet nem sérti a gyermektelenek jogait, csupán kiemel egy meghatározott csoportot, mely részt vállal a társadalmi felelősségvállalás e jelentős szegmensében. A rendszer tökéletes működése érdekében azonban azoknak a helyzetére is megoldást kell találni, akik önhibájukon kívül - például meddőség miatt - nem vállalhatnak gyereket.

A tanulmányból az is kiderül, hogy érdemes lehet megfontolni azt a lehetőséget is, amely a gyermekvállalás ösztönzésére nem összegszerűen tenne különbséget az emberek között, hanem például inkább lehetőséget biztosítana arra, hogy a gyermeket vállaló és nevelő szülők korábban nyugdíjba mehessenek. Amennyiben azonban nem kívánnak élni ezzel az opcióval, akkor emelt összeggel honorálja az állam azt, hogy szülőkké váltak - javasolja a kutatóintézet.

Forrás: Profession,hu/Magyar Nemzet

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART