2011.
május
19. 09:20

Visszaút a munkába

Címkék:
megnyitó10 A kormány tervei szerint mintegy 100.000 embert lehetne visszavezetni a munka világába azok közül, akik most munkaképességük megváltozása miatt nyugdíjban, vagy más ellátásban részesülnek. Az érdekvédő szervezetek persze azt kérdezik, hogy hol vannak erre a célra alkalmas munkahelyek. A témáról Pósfai Gáborral, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy egy felújított épületbe költözött a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság.

- Alaposabb vizsgálatokra ad lehetőséget ez az új géppark, illetve a felújított épület? Könnyíti az orvosok, szakértők munkáját?

- Az orvosok dolgát már az is könnyíti, hogy méltóbb körülmények között végezhetik a munkájukat, mint korábban, nagyobb alapterületen. Másrészt a beruházás része egy komoly eszközbeszerzés, amelynek keretében a képességvizsgálatokhoz, a megváltozott munkaképességűek rehabilitálásához szükséges eszközöket vásárolunk. A folyamat még nem fejeződött be, zajlik a közbeszerzési eljárás, ha azonban megérkeznek az eszközök, akkor a vizsgált személy teherbíró képességét, munkaképességét, foglalkoztatási lehetőségét megfelelő informatikai háttérrel kiegészítve tudják majd vizsgálni a kollégák.

- Úgy is kérdezhettem volna, hogy mennyire kell félniük azoknak, akik felülvizsgálatra jönnek? Elképzelhető, hogy az új műszerek mást mutatnak, mint a régebbiek és valaki így elveszíti eddigi járandóságát, mert más orvosi véleményt kap.

- Félnie senkinek sem kell. A cél az, hogy aki munkaképes, annak a foglalkoztatását, lehetőség szerint, elősegítsük, a rehabilitációjára javaslatot tegyünk. Ez az ő érdeke is, hiszen ha van munkahely ahol dolgozhat és rendes fizetést kaphat, akkor sokkal jobban jár anyagilag is, mint a rokkantnyugdíjjal, arról nem is beszélve, hogy tartalmasabb, teljesebb életet élhet.

- Már látható, hogy itt valóban komoly informatikai rendszer készül. Bár ez egy regionális központ, de azt jelzi a fejlesztés, hogy teljes képük lesz a rokkantnyugdíjban részesülőkről? Úgy tudom, mintegy 780.000 emberről van szó.

- Igen, 800 ezres számot szokás emlegetni, de ebben benne vannak azok is, akik már elérték a nyugdíjkorhatárt. Az ő esetükben nem jön szóba a foglalkoztatás, hiszen öregségi nyugdíjra jogosultak. Akiknél a foglalkoztatási rehabilitáció, a munkába való visszavezetés szóba jöhet, azok száma jóval alacsonyabb, 350 ezer körül van. Közülük is nagyon sokan 1-es, 2-es csoportú rokkantak, náluk az egészségkárosodás olyan mértékű, hogy önellátásra is képtelenek, vagy éppen csak tudnak magukról gondoskodni. Tehát azoknak a köre, akik visszavezethetők a munka világába, jóval kisebb, bár még mindig nagyon nagy szám.
Amennyiben százezer embert visszavezethetnénk a munkába, az már komoly eredmény lenne.
A cél tehát az, hogy akinek van megmaradt munkaképessége, az dolgozhasson. Nyugat-Európában a megváltozott munkaképességűek 40-50 százaléka dolgozik, ezt az arányt szeretnék 60-70 százalékra növelni. Magyarországon az egészséges embereknek is csak a fele dolgozik, a megváltozott munkaképességűeknél pedig 15-20 százalék a foglalkoztatási arány. A növelésre mindkét részen szükség van.

- Milyen kapcsolatuk van a munkáltatókkal? Itt ugye precízen meg tudják mondani azt, hogy valaki milyen munkára alkalmas, de aztán ő hová menjen, hol kap munkát?

- Nagyon sokrétű kapcsolatrendszerünk van, hiszen a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató munkáltatók támogatást is kapnak és ennek a folyósítása, illetve a szerződéskötés a mi feladatunk. Közvetlen rálátásunk van ezekre a cégekre, tőlük visszajelzéseket kapunk.
Másrészt: akinek rehabilitációs javaslatot adnak orvosaink, annak rehabilitációs tervet is készítenek. A munkaügyi központokban dolgozó szakemberek közvetlenül kapcsolatot tartanak a potenciális munkáltatókkal és ismerik a kereslet-kínálati viszonyokat.
Persze van még mit javítani a rendszeren, fejlesztenünk kell az informatikai hátteret, emelnünk kell a szakmai színvonalat, és a kommunikációval eljutnunk odáig, hogy segíteni tudjuk a dolgozni akarókat.

Forrás: JókorTv, fotó: NRSZH

Vissza
2011.
május
18. 07:26

Felülvizsgálat előtt: ki számít rokkantnak?

Felülvizsgálat előtt: ki számít rokkantnak? Európában körbetekintve a rokkantsági nyugdíjrendszernek alapkérdése, hogy ezen ellátórendszer szerint ki minősül rokkantnak. A válasz összetett, ahogy az értékelések is.
Tovább
2011.
május
17. 22:09

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata Nagy Anna szóvivő a keddi kormányülés után közölte: a tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene. Akár a felük is visszatérhetne a munka világába. Hozzátette: azokra, akik nem vagy csak segítséggel képesek magukat ellátni, nem vonatkozna a felülvizsgálat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART