2012.
június
26. 09:53

Visszaütött a portugáloknál a nyugdíjpénztárak átterelése

Címkék:
Portugália Portugália idei első öt havi államháztartási hiánya 35 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, ami azzal járhat, hogy nem tudja teljesíteni a 78 milliárd eurós segélycsomagért az idei évre vállalt deficitcélt.

A hiány 2,718 milliárd euró volt a tavalyi első öt havi 2,018 milliárd euróval szemben a portugál pénzügyminisztérium által közölt adatok szerint. A vizsgált időszakban a bevételek 2,3 százalékkal 14,82 milliárd euróra nőttek, a kiadások 2 százalékkal 17,538 milliárd euróra bővültek. A pénzügyminisztérium egyik illetékese szerint bár nőtt a hiány, továbbra is tarthatónak tűnik az a vállalás, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított idei államháztartási hiány 4,5 százalék legyen.

A hiány tavaly 4,2 százalék volt a segélycsomagban előírt 5,9 százalék helyett. A kormány ezt egyszeri intézkedéssel tudta elérni: a magánnyugdíj-pénztári alapokat átterelték állami alapokba. E nélkül a tavalyi államháztartási hiány 7,5 százalék lett volna. A kormány azt vállalta, hogy a deficit jövőre 3 százalékra csökken. A portugál gazdaság az idén várhatóan 3 százalékkal zsugorodik a tavalyi 1,3 százalék csökkenés után, miközben a munkanélküliség 15 százalék körüli, ami 3 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Lisszabon a tavaly jóváhagyott 78 milliárd eurós mentőcsomag 75 százalékát vette már igénybe.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART