2013.
február
09. 08:26

Visszaveszik a nyugdíjazott bírákat

Címkék:
Handó Tünde A parlament előtt van egy törvénymódosítási javaslat, amely lehetővé tenné, hogy a korábban nyugdíjazott, de nem pereskedő bírák egy nyilatkozattal kérhessék szolgálati jogviszonyuk helyreállítását, és így rendelkezési állományba kerüljenek - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Székesfehérvári Törvényszék pénteki összbírói értekezletén.

Handó Tünde kiemelte: a javaslat szerint a kérelmet benyújtók bíróként teljesíthetnének szolgálatot továbbra is, valamint általános kártérítésben részesítenék azokat, akik nem szeretnének visszatérni a bírói állományba. Előbbiekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "egyfajta tartalékok lesznek, és bíróként tevékenykedhetnek azoknál a felhalmozódott ügyeknél, ahol többleterőforrásra van szükség".

Hozzátette, a visszatérő bírák nem dolgozhatnának a teljes rendelkezésre állási időben, hanem csak a bírók, az adott bírósági elnökök vagy - országos ügyekben - az OBH elnökének igényei szerint.

Handó Tünde emlékeztetett rá, hogy tavaly a 62 évre leszállított korhatár miatt 231 bíró vonult nyugdíjba, ám a törvényi rendelkezéseket az Alkotmánybíróság megsemmisítette, és 165-en munkaügyi pert indítottak. Ebből huszonhét per már jogerősen lezárult, és az érintetteket visszahelyezte Áder János köztársasági elnök.

Az OBH elnöke a bírósági titkárokkal kapcsolatban kifejtette, hogy mintegy négyszázzal nőtt a bírósági ügyintézők és titkárok létszáma. Korábban azt remélték, hogy a bírósági szervezetbe került 180 titkár a bírók érdemi munkáját tudja támogatni, de a szabálysértési peres ügyek teljesen lekötik energiájukat. Példaként említette, hogy a Székesfehérvári Törvényszék területén kétezerről több mint hatezerre emelkedett a szabálysértési peres ügyek száma tavaly.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
április
17. 09:15

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat

A bírók tiltakoznak, a kormány hallgat Egyelőre nem érkezett hivatalos válasz sem a kormánytól, sem a kormánypártoktól a bírósági vezetők csütörtökön közölt állásfoglalására. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy szerintük diszkriminatív és ellentétes a bírók függetlenségére vonatkozó nemzetközi szabályokkal az a megszavazott alkotmánymódosító javaslat, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötik majd a bírói jogviszony felső korhatárát.
Tovább
2012.
július
19. 11:07

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani!

Bírák nyugdíjazása - Az Ab döntéseit végre kell hajtani! Az Alkotmánybíróság (Ab) döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta Paczolay Péter, a testület elnöke az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorában csütörtökön a bírák nyugdíjazási szabályainak alkotmányellenességéről szóló Ab-határozat kapcsán.
Tovább
2012.
november
06. 11:48

Bírák nyugdíjazása - Uniós jogot sértett Magyarország

Bírák nyugdíjazása - Uniós jogot sértett Magyarország A kormány tudomásul veszi az Európai Bíróság ítéletét, amely kimondta, hogy uniós jogot sértett a magyar bírák nyugdíjazása - közölte Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Hangsúlyozták, hogy az Európai Unió Bíróságának ítélete az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik. A kormány egyebekben nem kívánja kommentálni a döntést.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART