2012.
március
24. 12:10

Volt tőzsdeelnök: nem akarom, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat

Szalay-Berzeviczy Attila Magán-nyugdíjpénztári tag vagyok és az is maradok; ha selmeczigabriellás választ akarok adni, akkor azt mondanám, hogy azért, mert nem szeretném, hogy a kormány eltőzsdézze a nyugdíjamat - nyilatkozta írásban a Népszabadságnak Szalay-Berzeviczy Attila volt tőzsdeelnök, aki másképpen is válaszolt a lapnak: "Ha viszont a szakértő szólal meg belőlem, akkor azt mondom, hogy hacsak 2040-ben is nem Orbán Viktor lesz a miniszterelnökünk, akkor ő ma nincs abban a helyzetben, hogy bármit is ígérjen bárkinek is, aki 2014 után megy nyugdíjba."

A BÉT egykori elnöke szerint az biztos, hogy az állam gazdasági erejénél fogva a jövőben nem lesz képes eleget költeni a nyugdíjakra, ráadásul a demográfiai trendek továbbra sem kecsegtetőek. Úgy látja tehát, hogy a nyugdíjával kapcsolatban csak abban lehet biztos, amit önmagának tesz félre, ezért az eddigi megtakarításait biztosan nem fogja soha a politikusainkra bízni, azok ugyanis szerinte pártállásra való tekintet nélkül azt csak a saját hatalmi céljaikra használják fel, vagy éppen költségvetési lyukakat foltozgatnak belőle.

Lehet, hogy a nyugdíjpénztárak sokszor kicsi hozamot biztosítottak, de az biztos, hogy az állami felosztó-kirovó rendszer viszont semmilyen hozamot nem tud produkálni - fogalmazott Szalay-Berzeviczy, aki azt is hozzátette: csúnyán megvezette az Orbán-kormány azokat, akik tavaly átléptek a magán-nyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe. Az üzletember arra biztatja az eddig a pénztáraknál maradókat, hogy másodszor se hagyják magukat megfélemlíteni.

A Népszabadság más pénztártagokat is megkérdezett, de névvel csak Oszkó Péter vállalta, hogy érvel a magán-nyugdíjpénztári tagság mellett. Mint fogalmazott, amikor ő nyugdíjba vonul, az Orbán-kormánynak már híre-hamva sem lesz, márpedig úgy látja, szükség van az ilyen, hosszú távú előtakarékosságra.

Forrás: hirszerzo.hu/Népszabadság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART