2011.
július
28. 15:55

Vonják vissza a Semmelweis-tervet!

Éger István A Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) szerint az alapvető finanszírozási, gazdasági problémákra sem ad választ a Semmelweis-terv. Továbbra is azt kérik, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció.

A NEK felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a Semmelweis-terv végrehajtásáról szóló, június végén hatályba lépett kormányhatározatot - közölte Éger István, a NEK soros ülésének levezető elnöke. A NEK kitart korábbi álláspontja mellett: a Semmelweis-tervet nem tudják támogatni, mivel annak fő vonalait, különösen az ellátásszervezésre vonatkozóan elvetendőnek tartják, másrészt az szerintük az alapvető finanszírozási, gazdasági problémákra sem ad választ - írta az MTI.

Éger István arra is kitért, hogy semmilyen formában sem tartják szerencsésnek, ha a finanszírozó és a szolgáltató egy kézbe kerül, még a látszat erejéig sem, de a koncepció szerint itt most többről van szó.

Mint mondta, az egészségügy szükséges irányítási feladatainak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) kellene kerülniük. A Magyar Orvosi Kamara elnöke hozzátette, hogy ezen intézmények megerősítése lényegesen olcsóbb is biztonságosabb lenne, mint az új Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) hatáskörébe adni mindent.

A NEK továbbra is azt kéri, hogy legyen az egészségügyről nemzeti konzultáció, amelyet már egy éve várnak. Soha nem időszerűbb, mint most, amikor az orvosok tömeges felmondásra készülnek - mondta Éger, aki szerint már a jövő évi költségvetés eddig megismert számai is "menekülésre" késztetik a kollégáikat.

A rezidenseknek szóló, a közelmúltban bejelentett ösztöndíjprogramról, valamint a szakorvosok és szakdolgozók által megpályázható uniós támogatásokról azt mondta: üdvözölnek minden olyan lépést, amelynek révén az egészségügyi kormányzat uniós forrásokkal igyekszik támogatni az ágazat munkavállalóit, ez azonban semmilyen módon nem tekinthető a generális munkaerő-problémát kezelő lépésnek. Ez egy elágazás, melynek mellékutcájában tettek bizonyos lépéseket, de a főútvonalon még nem indultunk el - fogalmazott Éger.

Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár azt a látszatot kelti, hogy a kormány elfogadta a tervet, mikor ez nem igaz. Közölte azt is, hogy az államtitkárság úgy terjesztette elő a fővárosi intézmények állami tulajdonba vételét, hogy arról a Fővárosi Közgyűlés nem döntött, s a kormányhatározat nem felel meg a hatályos jogszabályoknak. Mint mondta, nem fogják tovább hallgatni csöndesen, hogy a tűzoltók túlórapénzét kifizetik, az egészségügyi dolgozók viszont továbbra is egyéni pereskedésekre kényszerülnek. Több tízezer munkavállalónak tartozik a magyar állam – közölte Cser Ágnes.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART