2011.
július
22. 10:50

Wiesenthal békén hagyta volna Képíró Sándort

Címkék:
Simon Wiesenthal "Mindet túléltem. Ha maradtak is még életben néhányan, azok már túl öregek és valószínűleg túl gyengék is egy bírósági tárgyaláshoz. A munkám véget ért" - nyilatkozta 2003-ban Simon Wiesenthal.

A 2005-ben elhunyt nácivadászról elnevezett, jeruzsálemi székhelyű központ ennek ellenére perelte be a most 98 éves Képíró Sándort. Az egykori csendőr századost azzal vádolták, hogy a második világháború idején Újvidéken köze volt több zsidó kivégzéséhez.

A magyar bíróság a múlt héten első fokon nem találta bizonyítottnak a vádat, ezért felmentette a már beszélni sem igen tudó, infúzióra kötött aggastyánt.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ vezetője botrányosnak nevezte a döntést. Az ítélethirdetésen jelen lévők egy része viszont vastapssal fejezte ki elégedettségét a kérlelhetetlen nácivadászt megszégyenítő határozattal.

Holott ennyi évtized elmúltával szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan mi is történt. Ezért amennyire gyalázatosnak gondolom Képírót kellő bizonyíték nélkül háborús bűnösnek nevezni, annyira körültekintően fogalmaznék az erkölcsi felmentése dolgában.

Ezért az ügy jogi, illetve morális megítélése helyett igyekszem más dimenzióban szemlélni a kérdést. S miközben ezt teszem, azon kapom magam, hogy a fent említetteknél nagyon mást gondolok életről és halálról, bűnről és bűnhődésről, igazságról és bosszúról.

Ezért az sem nagyon foglalkoztat, hogy másodfokon milyen eredmény születik majd. Már csak azért sem, mert hitem szerint Képíró Sándor embertársunknak hamarosan úgyis egy, a földi igazságszolgáltatásnál magasabb bíró előtt kell számot adnia az életéről.

Forrás: Heti Válasz

Vissza
2011.
július
19. 06:51

Felmentették Képíró Sándort

Felmentették Képíró Sándort A Fővárosi Bíróság bizonyítottság hiányában nem jogerősen felmentette a háborús bűntettel vádolt Képíró Sándor volt csendőr századost. A 97 éves Képírót azzal vádolták, hogy 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzián az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégezésében. Ungváry Krisztián történész szerint Képíró felelőssége jogilag nehezebben fogható meg, mint morálisan, Karsai László történész pedig úgy látja: az ügyet a Wiesenthal-központ pörgette túl, hogy legitimizálja saját létezését.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART