2012.
április
16. 08:01

XVI. Benedek fivérével és bajorokkal ünnepli születésnapját

Címkék:
XVI: Benedek pápa "Nem lesz rendkívüli ünneplés, XVI. Benedek családjával tölti születésnapját"- közölte az olasz sajtóval Georg Gänswein, a pápa személyi titkára. Hozzátette: maga az egyházfő kérte, hogy születése napjáról - 1927. április 16-a - különösebb ünneplés nélkül emlékezzenek meg.

A L'Osservatore Romano szentszéki napilap értesülései szerint XVI. Benedek születésnapját fivérével, a három évvel idősebb és szintén pap Georg Ratzingerrel tölti, aki a hét végén érkezett a Vatikánba. Nem véletlen azonban, hogy a felső-bajorországi Marktl am Innben született pápa éppen április 16-án fogadja audiencián Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnököt és püspökökből álló kíséretét.

Rómában hagyománynak számít a mindenkori pápa születésnapi köszöntése: a város lakosai a vatikáni kapuknál adják át ajándékaikat, és nem ritka az sem, hogy a pápai lakosztálynak a Szent Péter térre nyíló ablaka alatt éneklik el, hogy "Boldog születésnapot!".

Az olasz főváros önkormányzata a Vatikánnal szomszédos Angyalvárból esti meglepetés-tűzijátékkal szokta köszönteni az egyházfőt. Az olasz napilapok sem feledkeztek meg XVI. Benedekről. A L'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja vasárnapi címoldalán küldött jókívánságot a pápának, az IlSole24 Ore gazdasági napilap pedig "Boldog születésnapot, Josef!" címmel köszöntötte őt.

Nyolcvanhatodik évébe lépve XVI. Benedek lett a legidősebb pápa az utóbbi évszázadban. Az ünneplés a következő napokban folytatódik: április 19-én lesz hét éve, hogy Josef Ratzingert pápává választották, és XVI. Benedek április 24-én pontifikálta székfoglaló szentmiséjét. Vasárnapi beszédében XVI. Benedek azt kérte a hívőktől: pápává választása hetedik évfordulóján imádkozzanak érte és azért, hogy az "Úr erőt adjon neki a rá bízott feladat elvégzésére".

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART