2012.
április
09. 09:53

XVI. Benedek Urbi et Orbi áldása a római Szent Péter téren

Címkék:
XVI: Benedek pápa A húsvét vasárnapi ünnepi szentmisét követően XVI. Benedek a Szent Péter bazilika központi erkélyéről hatvanöt nyelven, közöttük magyarul is hírül adta Krisztus feltámadását, majd Urbi et Orbi áldását adta Róma városára és a világra.

A vasárnap délelőtti szentmisét a pápa a dél-olaszországi Pugliából érkezett évszázados olajfákkal és a tradíció szerint Hollandiából szállított virágokkal díszített Szent Péter téren pontifikálta. A szabadtéri oltárnál az úgynevezett apochrita (nem emberi kéz alkotta) Krisztus ikon állt. Az egyházfő délben mondta el olasz nyelvű húsvéti beszédét. Ennek témája szokás szerint a béke volt: "a feltámadott Krisztus ajándékozzon reményt a Közel-Keletnek, hogy a térség összes etnikai, kulturális és vallási csoportja együttműködjön a közös jóért és az emberi jogok tisztelete érdekében... Szíriában legyen vége a vérontásnak, és késlekedés nélkül kezdődjék el a tisztelet, párbeszéd és megbékélés útja, ahogyan ezt a nemzetközi közösség is elvárja. Az innen érkező és humanitárius segítségre szoruló számtalan menekült találjon befogadásra és fájdalmas szenvedésüket enyhítő szolidaritásra... A húsvéti győzelem bátorítsa az iraki népet abban, hogy haladjon a stabilitás és fejlődés útján... A Szentföldön izraeliek és palesztinok bátran inditsák újra a békefolyamatot" - kérlelte az egyházfő, egyszersmind vigaszt és megbékélést kért az Afrika szarván élő népek számára, segítséget Szudán és Dél-Szudán népeinek számára, a megbékélést sürgetve az itt élők között. Békét és stabilitást szorgalmazott Maliban, illetve a véres terrorista támadásoktól szenvedő Nigériában, ahol egyúttal a vallásszabadság építését sürgette.

A beszéd után a pápa hatvan hatvanöt nyelven adta hírül Krisztus feltámadását. Először olaszul, a világnyelveken, majd Európával kezdve végig a kontinensek különböző nyelvein, közöttük arabul, héberül, kínaiul, szuahéli, cigány nyelven és a csendes-óceáni szigetek nyelvén, eszparantóul és végül latinul. "Krisztus feltámadott, halleluja!" - mondta a nyelvek sorában a tizenharmadik helyen magyarul is XVI. Benedek. Ezután a pápa latinul a Róma városának és a világnak szóló húsvéti Urbi et Orbi áldását adta. XVI. Benedek szavait olaszok és külföldiek ezrei hallgatták a Szent Péter téren.

Az április 16-án nyolcvanöt éves XVI. Benedeket szemmel láthatóan elfárasztotta a négynapos húsvéti szertartássorozat, amelyet az idén is személyesen vezetett, közvetlenül azután, hogy mexikói és kubai útjáról visszatért Rómába.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART