2011.
március
02. 11:20

"Zavaros nyugdíjtisztogatás"

Címkék:
VDSZ A vegyipari szakszervezet (VDSZ) azonnali egyeztetést követel nyugdíj-ügyben, mert véleményük szerint a felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók százezrek életét kockáztatják zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel - közölte az érdekképviselet.

A közlemény szerint a "szakértői" döntés-előkészítést minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni melyiket akarják eltörölni. Az érdekvédők elképzelni sem tudják, milyen "új életpályamodellt" javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út - áll a közleményben. Székely Tamás, a VDSZ elnöke úgy véli, szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. A kormány új gazdasági tervének nyugdíjakkal kapcsolatos kitétele szembe megy minden józan elképzeléssel, s ezért az elnök szerint aggasztó, hogy miközben a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait kell felélni, az emberek nyugdíjba vetett hite is semmibe vész a kormány zavaros nyugdíjreform elképzelési miatt.

Ráadásul, az átgondolatlan kijelentések tovább növelhetik a "fekete megtakarításokat", a nyugdíjasokat pedig a létminimum alá taszítják - véli az elnök, aki szerint a korkedvezmény megszüntetése olyan veszélyes és egészségre ártalmas munkaköröket érint, amelyekben dolgozók százezreinek a védelme megköveteli az idő előtti nyugdíjazást. A VDSZ közölte, csaknem 20 éve küzd egy olyan modern szabályozásért, amellyel megnyugtatóan lehet gondoskodni a veszélyes és egészségkárosító munkakörökben dolgozókról.

A vegyipari szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a döntéshozók tíz hónapja egyetlen kérdésben sem tekintették partnernek a szakszervezeteket, holott az érdekvédők egyes kérdésekben szakmailag jóval felkészültebbek, mint az "ötletelő döntéselőkészítők". Az elnök szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha a társadalmi párbeszéd kizárásával döntenek milliók sorsáról.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
01. 16:41

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra

Ellenzéki össztűz a Széll Kálmán programra Az ellenzék élesen bírálta a kormány strukturális programtervét, a Széll Kálmán tervet, amely részletes hiány- és államadósságpályát vázol fel a következő évekre. A LMP szerint ködösítés, a Jobbik szerint viszont brutális megszorítást jelent a program. A szocialisták szerint Matolcsy Györgynek távoznia kell a posztjáról.
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
2011.
február
28. 11:31

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok?

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok? "Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több közép-kelet-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".
Tovább
2011.
március
01. 16:23

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak!

Nyugdíjasok, munkanélküliek: vége a jó világnak! Nem lesz könnyű az elkövetkező néhány év azok számára, akik nem dolgoznak. A kormány a Széll Kálmán terv alapján 2013-ig 902 milliárd forintot szeretne megtakarítani. Bár arról, hogy ezt pontosan hogyan szeretné elérni, csak találgatások vannak, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint a nyugdíjasoknak és a munkanélkülieknek mindenképpen fájdalmas változásokra kell felkészülniük.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART