2011.
november
12. 08:26

Zöldségtárolás, faültetés – Jövő heti tennivalók a kertben

Címkék:
őszi kert Szedjük a bimbóskelt és a póréhagymát folyamatosan, de ha kint maradnak, az se baj, mert bírják a fagyot. Ültethetjük még az őszi fokhagymát, vethetjük "tél alá" a zöldborsót. Erre a célra alkalmas az 'Express', a 'Rajnai törpe', a 'Gloire de Quimper', a 'Debreceni korai sötétzöld', a 'Debreceni korai velő', az 'Újmajori korai'. Előtte adjunk 10 dkg pétisót, 15 dkg szuperfoszfátot és 5 dkg kénsavas kálit 10m2-re. 25 cm sor- és 8-10 cm mélységbe vessünk.

Itt az ideje az automata öntözőrendszerek víztelenítésének. A vezetékes vizet zárjuk le és a csövekből engedjük ki, ezután a mágnesszelepeket nyissuk ki. Ha nincsenek automata leeresztőszelepek, akkor kompresszorral fúvassuk ki a rendszert.

A hétvégi házban legtöbbször nincs pince. A kert messze is van lakóhelyünktől, ahol emeleten lakunk. Mégis tárolni szeretnénk saját terményeinket. Ebben az esetben a védett teraszon is eredményes lehet a zöldségfélék tárolása. Legfeljebb azzal a kockázattal kell számolnunk, hogy -10 – -15 °C-on vagy még hidegebb időben zöldségünk megfagy. Ilyenkor gyorsan el kell azt fogyasztani vagy értékesíteni, mert nem tartható tovább a fölengedés után.

A teraszon való tároláshoz nagyobb, legalább 50 kg befogadó képességű ládát válasszunk ki, mert a homoknak is kell a hely. Súroljuk tisztára, szárítsuk meg, béleljük ki vastagabb polietilén fóliával, majd az aljára öntsünk 10-15 cm vastagságban tisztított és előkészített homokot. Ebbe rétegezzük a gyökérzöldséget homokkal váltakozva úgy, hogy felül és az oldalfalaknál is kb. 10 cm homok legyen, mert erre a nagyobb hidegben szükség lesz. Végül fóliával takarjuk le a ládát. Amikor a külső hőmérséklet 0 C° alá süllyed, szigetelő rétegül helyezzünk még a ládára és köré poliuretánhab lemezeket (különféle háztartási gépek csomagolásából fölösleges hulladékként marad vissza). Ennek hiányában hullámpapír vagy régi pokróc is megfelel. Átlagosan hideg télen, márciusig jól eltarthatjuk így zöldségféléinket.

Kellemetlen vendégek

Konyhában gyakori kártevő a lisztmoly, melynek kukacszerű hernyója lisztben a leggyakoribb, de máshol is előfordulhat. Az aszalványmoly is ugyanígy kárt okozhat a lisztben, dióban, mazsolában, zabpehelyben. Ha behozzuk az éléskamrába pl. dióval akkor szinte minden ilyesmit megtámad, átrágja a műanyag zacskókat is. Könnyen felismerhető a sötét szárnycsíkjáról.

A raktári gabonamoly inkább magtárakban fordul elő. A ruhamoly hernyója okozza a kárt, gyapjú-, szőr-, és egyéb ruhákban. A szűcsmoly hernyója szőrmében, gyapjúban, toll közt, kárpitosanyagokban él és rágcsál. A konyhában jól záródó edényekkel, molyfogó csapdákkal védekezhetünk ellenük.

Faültetés

Gyümölcsfák ültetésénél vegyük figyelembe azok vízigényét. Vízigényesek a bogyósok, az alma, a körte és a dió. Szárazságtűrő az őszibarack és a mandula, de a vízigény fajták szerint is változik. Például az almák közül a húsvéti rozmaring és a starking jól bírják a szárazságot. A talajvízszint ismeretében választhatjuk meg a telepítendő gyümölcsfajokat. Hetven centiméteres vízszintnél a feketeribiszke, nyolcvan-kilencven centiméter alattinál a málna, százötven centiméter alatt a dió, kétszáz-háromszáz centiméter alattinál a cseresznye, meggy, alma, körte, kajszi ajánlható.

Zsilinszky Pál
okl. kertészmérnök
webkert.hu

Forrás: Ingatlan.com

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART